Interior Renewal

New Canaan, CT

Colonial Revival Style, circa 1910

Completed 2013

Architect: Studio DiBerardino, LLC

Contractor: SWS Builders

Scope of Work:

A renovated kitchen annexed an existing stairway to gain additional width and add a small wet bar feature. The family room was remodeled, including a coffered ceiling.

Basement spaces were redesigned to incorporate a theatre room, mirrored exercise room, office area with built in desks and a mudroom off of the garage.

Surprises/Quirks/Restraints:

An existing back staircase and adjacent load-bearing wall were in the way of expanding the kitchen, which was long and very narrow.

The screened porch had no convenient access from the kitchen, or access to the back yard.

Solutions:

An original staircase that went from the basement to the second floor could be removed because there was already an additional back staircase that went from the kitchen to the lower level.

Placing a large steel beam in the kitchen ceiling in order to remove an existing structural wall allowed the kitchen to expand to one and a half times its original size.

The orientation of the kitchen was reversed from its original layout, which allowed the wall facing the yard to be more open, with new French doors and additional windows for more light and views.

Steps from the French doors off of the kitchen now access the screened porch and backyard.

Specialties:

An original fireplace in the kitchen was abandoned and covered over by the previous cabinets. The wall was opened up and the firebox was reconstructed. A new custom, carved limestone mantel was added and the resulting fireplace functions as a focal point, accented with lighting and artwork, in the expanded kitchen.

Banquette seating and new windows were placed alongside the restored fireplace while a knee wall behind the banquette backs up to, and visually opens up, the space around the existing back staircase to the lower level.

The family room was redesigned with a new coffered ceiling and painted paneling with crocodile-embossed faux leather inserts.

The roof deck off of the family room was updated with modular Ipe wood deck boards. The Ipe wood is extremely durable, yet the modular arrangement allows for access should any repairs be needed on the flat roof just below the deck.

On the lower level, exposing and painting the floor framing at the ceiling level gave the impression of more visual height, adding interest and visual appeal.

Member of:

The American Institute of Architects

Visit us on:
Houzz