Colonial Revival

New Canaan, CT

Colonial Revival Style, circa 1852

Additions and alterations completed 2012

Architect: Studio DiBerardino, LLC

Contractor: West Construction

Landscape Architect: Janice Parker Landscape Design

Scope of Work:

First floor was expanded to include a mudroom and temperature-controlled wine room.

Kitchen renovation included annexing and reconfiguring adjacent existing spaces for an enlarged kitchen with a center island, a stone fireplace with raised hearth, a breakfast area plus a small seating area with built-in bookshelves and TV.

New 3-car garage connected to the house with a covered breezeway that surrounds and opens onto a two-level terrace; upper level with bluestone paving accommodates outdoor dining and grilling, lower level with circular stone fire pit and gravel surface.

Surprises/Quirks/Restraints:

An abandoned, open water well was uncovered during construction in the kitchen area. Original to the house, the well was probably located outdoors when the house was built in the 1800's.

Zoning regulations limited the size of the garage structure if it was not going to be connected to the house with a conditioned, enclosed space.

An expanse of asphalt paving existed between the back of the house and the existing detached garage, limiting the use of the backyard.

Solutions:

The old well was filled in with gravel and capped and is now located under the redesigned and expanded kitchen.

The client preferred an open breezeway connecting the house to the new garage; while this limited the size of the garage, it resulted in a lower roofline that better complimented the style and shape of the main house.

Shifting and rotating the garage from directly behind the house and adding the open breezeway allowed for more openings and light from the rear of house, with access into both the kitchen and the mudroom. Repositioning the garage allowed for a more private and enclosed central area off of the back of the house that was designed as two levels of terraces with plantings. The two levels provide outdoor living space for dining, grilling and gathering and make better use of the natural slope of the topography.

Specialties:

A small, custom, climate-controlled wine room was designed and built off of the mudroom for the clients to store and enjoy their wine collection.

The mudroom cubbies have a whimsical touch with a variety of antique glass doorknobs used to hang items in lieu of typical coat hooks.

A steel beam necessary for structural support in the kitchen is disguised with antique timber beams. Additional timber beams provide interest and continuity to the space and maintain an historic feel.

The large center island was topped with stainless steel, adding a contemporary touch and clean lines to the spacious work area.

The large stone fireplace with raised hearth was designed to accommodate and proudly display a collection of large Swiss cowbells, mementos of the family.

Member of:

The American Institute of Architects

Visit us on:
Houzz