Cape Expansion

Greenwich, CT

Cape Cod style residence circa 1955.
Additions and alterations completed 2007.

Architect: Studio DiBerardino, LLC
Contractor: Blue Wave Builders

Scope of Work:

New two-story additions at each end of existing house. New second story addition above existing house. Improvements to provide a master bedroom suite, a great room, a renovated kitchen, additional bedrooms and a two car garage.

Surprises/Quirks/Restraints:

New footprint for the additions required sensitive positioning in order to preserve as much of the mature natural settings as possible, which included evergreens, specimen trees, rock outcroppings and a brook.

The entry sequence to the house was confusing due to the varied topography of the land. Arriving by car, the sloped driveway led to an existing garage at the rear of the house and out of sight from the front door.

Solution:

Much of the core of the old house was reused. The original low dormered, second floor spaces were replaced with a new full second story to create two bedroom suites.

Added a two-story wing with varying rooflines at the south end of the house for a great room and master bedroom suite. The addition rotates from the original house to avoid some of the nicest trees, to orient the new spaces towards the most desired views and to lessen the impact of the expansion from the street. The great room is two steps down from the main floor to create higher ceilings for this room. The new stone terrace off the great room is that much closer to the rear yard.

The new social spaces of the home are visually more open to each other for better entertaining. Varying angled interior views and changes in floor levels preserve a certain level of distinction between spaces.

Added a two-car garage to the north of the original house relocating this use closer to the street. As a result, most of the old asphalt paving was removed at the rear of the house. An area of terracotta-colored, precast pavers were installed to provide access to basement level garage now being used as a "shed" for the lawnmower and a motorcycle. The new driveway is elevated two feet above the previous driveway to reduce the number steps to the new mudroom and updated kitchen. Guests are presented with a stone path to the recognizable front entry porch. At the rear, a stone staircase was created to celebrate access to the new terrace and ultimately the great room.

To minimize the massing at the north end of the house, the new bedroom suite above the garage is lower than, and does not align with, the rest of the second floor rooms. This suite is separately accessed from the first floor making its use more flexible.

Specialties:

Elements of the Arts & Crafts style (exposed rafter tails, sheltering overhangs, wood timbers, rustic stone, wood shingle siding and roofing) were utilized in transforming the exterior aesthetic of the house to better compliment the natural setting of the property. The selective use of Arts & Crafts features and details serves to connect the home to a stylistic history of marrying the building to the land.

Larger, more strategically placed windows and french doors were added to capture views of the property.

Stock wood mouldings were combined in custom arrangements to create interesting interior details.

Member of:

The American Institute of Architects

Visit us on:
Houzz